Ciasteczka owsiane

CIASTECZKA OWSIANE Z TWAROGIEM – 12,5 WW

WP_20140726_009

Ciasteczka owsiane są doskonałą słodkością dla małych Cukiereczków gdyż zawierają mało przetworzone płatki owsiane, a więc mnóstwo błonnika. Ich indeks glikemiczny jest ok, co oznacza, że poziom cukru po nich nie skacze jak szalony. Dodatkowo te z twarogiem zawierają zarówno wymienniki białkowe, jak i tłuszczowe. No i są pyszne – same plusy!

Składniki:

6 łyżek płatków owsianych górskich (tych najbardziej twardych – zupełnie NIE błyskawicznych)– 4WW

6 łyżek otrąb owsianych – 2WW

2 łyżki nasion słonecznika – 0,5 WW

100 g chudego twarogu

1 jajko

3 łyżki miodu – 6 WW

Szczypta soli

W oryginalnym przepisie jest jeszcze łyżka otartej skórki z cytryny, ale nie miałam więc nie dałam

Wykonanie ciasteczek jest bardzo proste – trzeba po prostu wszystko wymieszać. A przynajmniej ja tak zrobiłam, gdyż nie lubię marnować czasu na zbędne, w mojej opinii, czynności.

Oryginalnie należało twaróg utrzeć z jajkiem, a słonecznik uprażyć i dopiero potem wszystko wymieszać.

Piekarnik 180 st. i piec około 15 minut (aż się zarumienią)

Ciasto wychodzi dosyć sypkie, ale po upieczeniu ciastka nie kruszą się i nie łamią

Łącznie ciasto zawiera 12, 5 WW, a z całości wyszło 24 ciasteczka. Można więc założyć, że 1 ciasteczko to pół wymiennika

Przepis na ciasteczka znalazłam tu: http://tortygagi.blogspot.com/

 

 

CIASTECZKA OWSIANE Z PESTKAMI DYNI I RODZYNKAMI – 23 WW

WP_20140726_010

1,5 szklanki płatków owsianych – 11 WW

1 jabłko – 1 WW

2 banany – 4 WW

2 łyżki ziaren słonecznika – 0,5 WW

2 łyżki ziaren dyni – 0,5 WW

1 łyżka miodu – 2 WW

4 łyżki rodzynek (w oryginalnym przepisie była żurawina, ale Cukiereczek woli rodzynki więc zamieniłam) – 4 WW

Banany zmiksować a jabłko zetrzeć na grubych oczkach na tarce. Wszystko połączyć i uformować ciasteczka na blaszce.

Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciastka piekłam dokładnie 20 minut i dalej są dosyć wilgotne więc być może mogłyby być w piekarniku trochę dłużej.

Łącznie ciasto zawiera 23 WW i wyszły z całości dokładnie 23 ciasteczka więc jedno ciasteczko zawiera 1 WW.

WP_20140726_008

2 Comments

  1. Obawiam się, że to nie jest najlepsze danie dla dziecka z cukrzycą. Płatki, miód, banany, twaróg (szczególnie przemysłowy) – to są produkty cukrogenne. Brakuje w tym przepisie dobroczynnego tłuszczu (nie licząc słonecznika), który działa jak amortyzator w gospodarce cukrowej. Polecam dr Ewę Bednarczyk-Witoszek, jej książki, sama też mogę coś Pani podpowiedzieć, może na moich kolejnych warsztatach w Klubie Otwartym :) Pozdrawiam serdecznie, Ewa.

    • MamaCukiereczka

      Marzec 12, 2015 at 9:03 pm

      Mamo Zdrowych Dzieci ale przecież Cukiereczek nie je tego jako osobnego dania lecz jako dodatek. W związku z tym tłuszcz ma z innych składników, a nie z ciasteczek. A jedno ciasteczko z płatków owsianych jest chyba jednak zdrowsze niż czekoladowy batonik :)

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2017 Mama Cukiereczka

Theme by Anders NorenUp ↑