Ciasteczka owsiane
CIASTECZKA OWSIANE Z TWAROGIEM – 12,5 WW
Ciasteczka owsiane są doskonałą słodkością dla małych Cukiereczków gdyż zawierają mało przetworzone płatki owsiane, a więc mnóstwo błonnika. Ich indeks glikemiczny jest ok, co oznacza, że poziom cukru po nich nie skacze jak szalony. Dodatkowo te z twarogiem zawierają zarówno wymienniki białkowe, jak i tłuszczowe. No i są pyszne – same plusy!
Składniki:
6 łyżek płatków owsianych górskich (tych najbardziej twardych – zupełnie NIE błyskawicznych)– 4WW
6 łyżek otrąb owsianych – 2WW
2 łyżki nasion słonecznika – 0,5 WW
100 g chudego twarogu
1 jajko
3 łyżki miodu – 6 WW
Szczypta soli
W oryginalnym przepisie jest jeszcze łyżka otartej skórki z cytryny, ale nie miałam więc nie dałam
Wykonanie ciasteczek jest bardzo proste – trzeba po prostu wszystko wymieszać. A przynajmniej ja tak zrobiłam, gdyż nie lubię marnować czasu na zbędne, w mojej opinii, czynności.
Oryginalnie należało twaróg utrzeć z jajkiem, a słonecznik uprażyć i dopiero potem wszystko wymieszać.
Piekarnik 180 st. i piec około 15 minut (aż się zarumienią)
Ciasto wychodzi dosyć sypkie, ale po upieczeniu ciastka nie kruszą się i nie łamią
Łącznie ciasto zawiera 12, 5 WW, a z całości wyszło 24 ciasteczka. Można więc założyć, że 1 ciasteczko to pół wymiennika
Przepis na ciasteczka znalazłam tu: http://tortygagi.blogspot.com/
CIASTECZKA OWSIANE Z PESTKAMI DYNI I RODZYNKAMI – 23 WW
1,5 szklanki płatków owsianych – 11 WW
1 jabłko – 1 WW
2 banany – 4 WW
2 łyżki ziaren słonecznika – 0,5 WW
2 łyżki ziaren dyni – 0,5 WW
1 łyżka miodu – 2 WW
4 łyżki rodzynek (w oryginalnym przepisie była żurawina, ale Cukiereczek woli rodzynki więc zamieniłam) – 4 WW
Banany zmiksować a jabłko zetrzeć na grubych oczkach na tarce. Wszystko połączyć i uformować ciasteczka na blaszce.
Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciastka piekłam dokładnie 20 minut i dalej są dosyć wilgotne więc być może mogłyby być w piekarniku trochę dłużej.
Łącznie ciasto zawiera 23 WW i wyszły z całości dokładnie 23 ciasteczka więc jedno ciasteczko zawiera 1 WW.
Marzec 12, 2015 at 7:46 pm
Obawiam się, że to nie jest najlepsze danie dla dziecka z cukrzycą. Płatki, miód, banany, twaróg (szczególnie przemysłowy) – to są produkty cukrogenne. Brakuje w tym przepisie dobroczynnego tłuszczu (nie licząc słonecznika), który działa jak amortyzator w gospodarce cukrowej. Polecam dr Ewę Bednarczyk-Witoszek, jej książki, sama też mogę coś Pani podpowiedzieć, może na moich kolejnych warsztatach w Klubie Otwartym
Pozdrawiam serdecznie, Ewa.
Marzec 12, 2015 at 9:03 pm
Mamo Zdrowych Dzieci ale przecież Cukiereczek nie je tego jako osobnego dania lecz jako dodatek. W związku z tym tłuszcz ma z innych składników, a nie z ciasteczek. A jedno ciasteczko z płatków owsianych jest chyba jednak zdrowsze niż czekoladowy batonik